Voor een lekkere eend hoeven we echt niet naar Frankrijk. Op de Veluwe lopen er duizenden. Ook nog eens heel gemakkelijk te bereiden, dus ideaal voor een zomerse dag.
Dit gerechtje zou ontstaan zijn omdat de kok te weinig pannen had om al het vlees te bakken. Door rauw te serveren kon hij de drukte beter aan. Met tabasco en mosterd wordt het een lekker smeuïg en pittig. Serveer het goed koud.
Het kan niet anders, ik moet het even hebben over de nagenoeg grenzeloze voordelen van onze palletplantage. De afgelopen weken heb ik er al allerlei lekkers van af gehaald: radijzen, sla, spinazie, rucola…
Het lijkt de Serengeti wel achter de boerderij! Naast koeien, paarden en schapen telde ik onlangs twaalf hazen, vier reeën, twee fazanten, een ‘stekelvarken’ en een buizerd. Het gaat aardig met de natuur in Nederland.
We hebben het er al eerder over gehad: het wankele evenwicht tussen dat wat mag en dat wat nergens toestemming om gevraagd heeft maar er gewoon is.
Wat zijn we blij, als het voorjaar zich aankondigt en de mezen en vinken en tjiftjafs en merels en winterkoninkjes en roodborstjes hun welluidende gezang weer laten horen. Maar dan, na een paar weken, begint het Grote Uitvliegen.
Het schiet niet op in de moestuin. Drie keer per dag loop ik er doorheen en kijk ik of er al iets opkomt. Of dat wat al opgekomen is ook een beetje wil groeien.
Werken in de tuin is méér dan schoffelen, harken en spitten. Het maakt het hoofd leeg en geeft gedachten en herinneringen de ruimte. Dienke Cazemier weet er alles van.
Een tuinvriendin weet alles van planten. Hoe ze heten, waar ze lekker staan, welke het goed bij elkaar kunnen vinden, hoe hoog ze worden. Al die dingen die erg nuttig zijn te weten, als je een mooie border wilt bouwen.