Zo bereid je je fietstocht voor
Gastartikel Fietsen 12 oktober 2021 0Heerlijk fietsen met de zon op je gezicht en de wind in de rug. Fiets je dan ook nog door een prachtig gebied, dan kijk je je ogen uit. Onderweg is immers van alles te zien. Misschien zie je wel historische gebouwen, prachtige agrarische bedrijven of verbaas je je over de vele vogels in een bosrijk gebied. Fietsen is een mooie bezigheid die verschillende vaardigheden met elkaar combineert. Je kunt bewegen, plannen, kijken, genieten en ontspannen. En dat allemaal tijdens een fietstocht. Maar hoe kun je het beste een leuke fietstocht voorbereiden? Simpelweg opstappen is in ieder geval niet de eerste stap. Uit ervaring en uit voorzorg is het verstandig om de volgende punten in acht te nemen.
Een vooronderzoek
Wie gaan er mee fietsen? Als je een fietstocht gaat voorbereiden voor een groep(je) is het belangrijk dat je rekening houdt met alle fietsers. Het eerste dat je je moet afvragen is of je te maken hebt met ‘mooi weer fietsers’ of met ‘taaie doortrappers’. De ‘mooi weer fietser’ fietst graag met een elektrische fiets over een verharde weg of fietspad, houdt van een vooraf bekende route, fietst liever niet verder dan nodig is en wil regelmatig pauze. De ‘taaie doortrapper’ daarentegen heeft een gewone fiets met maar één snelheid en dat is ‘gas erop’. Je doet dit type fietser geen groter plezier dan kiezen voor uitgestrekte bospaden, misschien zelfs een stukje ‘klunen’ door mul zand en het regelmatig oversteken van brede sloten over wiebelende plankjes.
Kortom: fietsers verschillen. Spreek af met wie en waar je gaat fietsen, hoe ver, hoe lang de tocht gaat zijn en hoe vaak er gepauzeerd gaat worden.
Het weer, soms zit ’t mee en soms ook niet
Tegenwoordig is overal een app voor. Niet alleen het weer kun je laten voorspellen met een app, maar ook fietsroutekaarten en bezienswaardigheden kun je vinden in een app. Superhandig, want nu kun je niet alleen je route goed uitstippelen, je kunt ook tijdens het fietsen zien waar je bent. Let wel dat zo’n app best veel data kan vreten, dus vergeet niet je abonnement of sim only (hoe werkt sim only?) te checken. Begin altijd het met uitzoeken van een goed begin- en eindpunt. Kunnen de deelnemers vanuit huis vertrekken, of moeten ze de fietsen meenemen? Is dat laatste het geval, zoek dan een plek waar de deelnemers kunnen parkeren. Het is fijn als deze plek goed bereikbaar is en is voorzien van bijvoorbeeld een restaurant of snackbar met toilet.
Als je een goed begin- en eindpunt hebt, kun je de route gaan inplannen met behulp van de routekaarten. Zijn er bezienswaardigheden in de buurt die je niet wilt missen? Verwerk ze dan in de route. Houd er rekening mee dat je na een heel uur fietsen stopt voor een (plas) pauze van ongeveer een half uur. Plan ook een lange pauze in zodat er gelegenheid is om een hapje te eten. In de routekaarten kun je ook heel makkelijk zoeken naar een eetgelegenheid. Vergeet niet dat onderweg bijna nergens wifi is en dat je dus genoeg data op je abonnement moet hebben staan.
Tot slot
Houd er rekening mee dat een fietsroute van vier uur in werkelijkheid wel acht uur kan duren. Het is immers vier uur plus de pauzes, het per ongeluk verkeerd fietsen, of op elkaar wachten. Ongeacht of je met een kleine of een grote groep ga fietsen, zorg altijd voor een buitenstaander die ‘stand-by’ is. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is hulp snel onderweg.
0 Reacties