Asperges, het witte goud

Aspergeseizoen officieel begonnen!

Geniet nu van dit gezonde witte goud!

Gezondheid 9 april 2020 0

In de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werden asperges omschreven als geneeskrachtig. Tegenwoordig vinden we ze vooral lekker. Toch zijn asperges ook erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands asperge centrum de 10 meest opvallende feiten over de asperge op een rij.

Asperges zijn goed voor het hele lijf
Asperges bevatten veel vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zorgen ze voor het hele lichaam, van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid, haar en botten.

Asperges zijn vooral rijk aan vitamines
In vergelijking met andere verse groente zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant. Asperges bevatten nog meer antioxidanten: zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

B-vitamines zitten vooral in het kopje van de asperge.
Asperges bulken van de vitamines van de B-groep. Deze vitamines, die bijvoorbeeld een rol spelen bij de energievoorziening in het lichaam, zitten opvallend genoeg vooral in de kopjes van de asperge. Asperges bevatten veel mineralen.
Asperges op het menu leveren je ook veel mineralen.
Een portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer en een beetje koper, mangaan, zink en fluor. Afhankelijk van het gehalte in de grond bevatten asperges ook selenium.
Asperges passen erg goed in een natriumbeperkt oftewel een zoutarm dieet. Dit omdat de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft en het niet nodig is om zout toe te voegen voor de smaak.

Asperges zijn goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en daarmee goed voor de nieren. Diezelfde nieren maken ook een vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft: de urine. Asperges kunnen je urine een sterke geur geven door de manier waarop je lichaam ze verteert. Bepaalde stoffen in de asperge asparaginezuur worden in het lichaam omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Deze geven je plas de typische geur. Niet iedereen heeft hier overigens last van, al is het niet helemaal duidelijk waarom. Waarschijnlijk beschikken sommige mensen niet over de enzymen om het asparaginezuur om te zetten.

Asperge maakt slank
De asperge bevat zoals alle groenten zeer weinig calorieën (20 kcal per 100 g). Ter vergelijking: je moet bijna een halve kilo asperges verorberen om evenveel calorieën binnen te krijgen als in een reep chocolade van 75 gram. Je moet dan wel kalm aan doen met de traditionele bereiding met roombotersaus, gekookte eieren en ham.

Wit, groen of paars maakt uit als het om vitamines gaat
Er zijn drie soorten asperges: witte, groene en paarse. De witte asperges zijn de jonge scheuten van de aspergeplant, het deel dat onder de grond groeit. Groene en paarse asperges zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond. Het vitaminegehalte van de asperge varieert naar gelang de soort. Groene asperges bevatten over het algemeen de meeste vitamines. Paarse asperges bevatten in verhouding iets meer vitamine C en provitamine A.

Asperges zijn vers als ze piepen
Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.

Bij asperges zijn mannen populairder dan vrouwen
Er zijn vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten. Deze laatste zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke variant. De kwekers weten dit natuurlijk ook. Daarom gebruiken ze vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt. De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang Deze asperge is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). Op een warme dag groeit een stengel soms wel meer dan tien centimeter!

bron: http://www.vitamine-info.nl/

Plaats een reactie

0 Reacties