Last van een herfstdip?
Wat kun je ertegen doen?
Gezondheid 5 november 2021 0Nu de dagen weer korter worden krijgen veel mensen last van een herfst- of winterdip. Sommige mensen krijgen zelfs ernstig last van een depressie als de blaadjes weer van de bomen vallen. Sombere gevoelens worden toegewezen aan het mindere weer, lagere temperatuur en gebrek aan zonlicht. Mensen hebben minder energie, kunnen moeilijker uit bed komen en voelen zich lusteloos.
Donkere dagen van het jaar
In dit jaargetijde is het is vaak te koud of te nat om naar buiten te gaan. En dus zitten we het liefst thuis bij de verwarming. En buiten snellen we ons naar het werk, naar de supermarkt, naar de auto en weer naar huis. Dat vele binnen zitten zorgt ervoor dat we te weinig zonlicht opnemen waardoor ons lichaam te weinig vitamine D aanmaakt.
Een wetenschappelijke studie toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D-gehalte ongeveer elf keer meer risico lopen om depressief te worden, dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte. Niet voor niks zijn mensen die kampen met een hevige winterdepressies vaak gebaat bij lichttherapie.
- Ga het best 's morgens vroeg, zodra het licht is, naar buiten omdat er dan relatief veel 'blauw' in het licht zit. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor voel je je na een fijne ochtendwandeling zo fris als een hoentje!
- Verruil de sportschool voor sporten of bewegen in de buitenlucht. Al bewegend neem je extra veel daglicht op.
- Laat de auto staan en pak de fiets.
Dus, hup naar buiten met z'n allen! Ook een zonnetje achter de wolken zorgt al voor de aanmaak van vitamine D. Ga lekker wandelen (klik hier voor mooie wandelroutes) of fietsen (klik hier voor fietstochten) in de natuur of geniet even in de tuin van een kopje koffie in het zonnetje.
Nog meer tips
Buiten het feit dat daglicht en dan het liefst het zonnetje, ervoor zorgt dat jij minder last hebt van een winterdip, zijn er ook andere dingen die je kunt doen.
- Eet gevarieerd en gezond met veel groenten en weinig suiker.
- Zo nodig kun je vitamine D (zonlicht in een potje), Omega 3 en/of een goede multivitamine slikken als aanvulling.
- Eet elke dag een handje noten, zoals walnoten.
- Voeg wat gebroken lijnzaad toe aan je yoghurt.
- Drink Sint-Janskruid thee. Dit kruid helpt je binnen een paar weken om je positiever en gelukkiger te voelen.
- Maak jezelf blij door je ergens op te verheugen en dankbaar te zijn voor de fijne dingen.
- Schrijf dan eens per dag drie fijne dingen op. Dat kan al zijn dat je even genoten hebt van dat ene vogeltje in de tuin, de mooie herfstkleuren om je heen, een fijn gesprek, een vriendelijk woord of het lekkere eten. Elke dag is wel iets te vinden waar je blij van wordt. Door dit op te schrijven, buig je depressieve gedachten makkelijker om naar positiviteit.
- Zorg voor voldoende nachtrust. Vermijd cafeïne in koffie en alcohol. En gebruik twee uur voor je gaat slapen geen GSM of tablet meer.
Let op! Er is natuurlijk een behoorlijk verschil tussen een winterdip en een winterdepressie. Waar de winterdip een milde vorm is waarbij men zich met name wat lusteloos voelt, kan een winterdepressie behoorlijk heftig zijn met naast extreme vermoeidheid ook ernstige somberheid en negatieve gedachten.
Denk je dat jij lijdt aan een winterdepressie, ga dan langs bij je huisarts voor hulp.
0 Reacties