Natte meimaand veroorzaakt hooikoorts in juni
Gezondheid 3 juni 2021 0Last van hooikoorts? Slecht nieuws, want door het mooie weer neemt het aantal pollen in de lucht flink toe, aldus Jaco van Wezel van Weeronline.
In mei regende het vaak en beperkten hooikoortsklachten zich tot de droge momenten. Het natte weer was wel gunstig voor de grasgroei en als gevolg daarvan zal bloeiend gras in juni veel hooikoortsklachten veroorzaken.
Voorlopig blijft het droog en komen er steeds meer pollen van bloeiend gras in de lucht.
Als het dan ook nog zonnig is en steeds warmer wordt, komt het gras massaal in bloei. Zonnig en warm weer stimuleert de bloei van het gras.
Bij een oostenwind kunnen er ook nog graspollen vanuit Duitsland worden aangevoerd. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht zal daardoor extra snel toenemen.
Meeste graspollenoverlast in juni
Doordat het in juni vaak droog weer zal zijn en het gras profiteert van het aanwezige bodemvocht, is de kans op hooikoortsklachten deze maand groot. In juli is de piek voorbij, maar bloeien nog altijd bepaalde grassoorten.
Ook de kruiden, zoals de zuring en weegbree, bloeien in mei, juni en juli en kunnen bij sommige mensen klachten veroorzaken. De pollenconcentraties van deze plantensoorten blijven wel beduidend lager dan die van gras. In de tweede helft van juli en in augustus kan ook de bijvoet klachten veroorzaken.
Wie alleen gevoelig is voor boompollen kan een betere periode tegemoet zien, omdat bijna alle bomen uitgebloeid zijn. De berk, die sterk allergeen pollen verspreidt, bloeit inmiddels niet meer.
Bron: Jaco van Wezel is meteoroloog, woordvoerder en manager Content & PR bij Weeronline
Goed nieuws
Gelukkig is er ook nog goed nieuws. Door de pollen in de lucht wordt het immuunsysteem, met name bij mensen met hooikoorts, geactiveerd. En laat een actief immuunsysteem je nou net beter beschermen tegen het binnendringende coronavirus.
Hooikoorts levert dus mogelijk een positieve bijdrage aan de huidige terugloop van het aantal coronabesmettingen. Datzelfde geldt ook voor uv-licht door de zon. Uv-licht breekt de virusdeeltjes af en maakt het RNA van een virus kapot, aldus viroloog Ab Osterhaus.
En het bijkomende positieve effect van het mooie weer is dat we met z'n allen weer fijn naar buiten gaan waar het virus sneller vervliegt.
0 Reacties