warmoes

Taart met warmoes

Koken 18 augustus 2017 0

Ingrediënten

Deeg:

  • 500 gram bloem
  • 220 gram roomboter
  • 2 losgeklopte eieren
  • 50 milliliter melk

Groentevulling:

  • 750 gram gewassen en gesneden warmoes
  • 60 gram gewassen rozijnen
  • een scheutje brandewijn
  • 50 gram grof gehakte walnoten,
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • 2 stevige appels
  • 100 gram rietsuiker
  • een eetlepel kaneel
  • zout en vers gemalen peper naar smaak
  • een snufje nootmuskaat
  • poedersuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180° Celsius.
Was de warmoes zorgvuldig.Stroop de bladeren van de dikke stelen. Snijd de stelen en het blad fijn en houd ze apart.

Zeef de bloem en doe de bloem samen met de boter en het zout in een schaal. Meng de bestanddelen, totdat een kruimelige structuur ontstaat. Voeg dan de losgeklopte eieren en de melk toe en kneed ze tot een deeg. Maak er een bal van. Wikkel deze in keukenfolie en laat hem minimaal een half uur op een koele plaats rusten.

Verdeel de bal in twee gelijke delen. Leg de helft van het deeg tussen twee stukken bakpapier en rol het met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 30 cm. Doe hetzelfde met de andere helft.

Bekleed de taartvorm met bakpapier en vul deze met een deeglap. Zorg ervoor dat de randjes goed aangedrukt zijn.

Breng in een ruime pan een flinke hoeveelheid water aan de kook. Doe de fijngesneden warmoesstelen er in. Laat ze vier minuten koken. Voeg daarna de fijngesneden bladeren toe en kook ze samen nog een minuut. Daarna afspoelen met koud water. Knijp de groente stevig uit, zodat het meeste water eruit is. Bewaar ze in een schaal.

Doe de rozijnen in een steelpannetje en schenk er brandewijn over tot ze helemaal bedekt zijn. Kook ze zachtjes totdat alle vloeistof opgenomen is en laat even afkoelen.
Voeg de rozijnen en de gehakte walnoten toe aan de warmoes. Roer er dan de eieren en Parmezaanse kaas, kaneel, suiker, zout, peper en nootmuskaat door.

Verdeel de vulling over de taartbodem. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne schijfjes. Verdeel ze bovenop de warmoesvulling.

Bedek de vulling met de tweede laag deeg. Zorg ervoor dat de randen van het deeg goed op elkaar aansluiten. Als er nog wat deeg over is, gebruik dit dan om bijvoorbeeld een versiering bovenop de taart te maken.

Zet de taart in het midden van de oven en bak circa 40 minuten totdat het geheel goudbruin van kleur is.

Laat even afkoelen en bestrooi de taart met poedersuiker. Snijd met een scherp mes in punten en dien op. De taart smaakt warm of lauw het lekkerst.

Plaats een reactie

0 Reacties