pastinaakpuree
Koken 15 maart 2019 0Pastinaak is een ouderwetse groente die vroeger meer gegeten werd. Maar inmiddels is de pastinaak terug van weggeweest. Het is een soort witte wortel met een smaak die tussen die van een wortel en een knolselderij in ligt. De smaak heeft ook iets weg van anijs. Kinderen vinden het vaak ook lekker door de wat zoetige smaak.
Hieronder twee varianten van een heerlijke pastinaakpuree. De puree smaakt heerlijk bij een stoofpot of hachee. Pastinaak is ook prima te gebruiken als vervanger van aardappelen in een stamppot.
Basisrecept voor ong. 4 personen:
• Kook 500 gram aardappelen met wat zout
• Na 10 min. doe je 500 gr gesneden pastinaak erbij en kookt dit samen nog 10-15 minuten
• Pureer dit de mixer met wat melk, nootmuskaat en margarine of roomboter
• Voeg zout toe naar smaak
Recept voor pastinaakpuree als vervanger van aardappelpuree
• Maak de pastinaak schoon, schil de pastinaak en snijd hem in blokjes
• Laat de pastinaak in een pan met volle melk en een snufje zout zo’n 15 min gaar koken
• Voeg wat takjes tijm en geplette teentjes knoflook toe
• Giet het na 15 min af
• Stamp de pastinaak fijn
• Voeg eventueel wat kookvocht (en eventueel een kontje roomboter) toe om de puree wat zachter te maken
• Breng op smaak met peper en zout
TIP: Extra veel groente op je bord? Deze puree kun je prima combineren met extra groente als bijvoorbeeld doperwten
0 Reacties