
Moderne Italiaanse Penne met Geroosterde Asperges & Citroen-Basilicumolie
Italiaans, voor 4 personen en binnen 25 minuten op tafel.
Koken 9 mei 2025 0Voor 4 personen – klaar in 25 minuten
Ingrediënten:
-
500 g witte asperges
-
300 g volkoren penne of rigatoni
-
1 biologische citroen (rasp & sap)
-
1 bosje verse basilicum (ca. 15 g)
-
120 g gemengde Mediterraanse olijven zonder pit (bijv. Taggia, Kalamata)
-
60 g Parmigiano Reggiano, geschaafd
-
3 el extra vierge olijfolie
-
2 el geroosterde pijnboompitten (optioneel, voor crunch)
-
Versgemalen peper & zeezout
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
Schil de asperges en verwijder de houtige onderkant. Snijd ze schuin in stukjes van ca. 3 cm.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olijfolie, zout en peper.
Rooster 10-12 minuten tot ze goudbruin en net gaar zijn. -
Kook de pasta volgens de aanwijzingen beetgaar.
Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht. -
Maak de dressing:
Rasp de citroen en pers het sap uit.
Meng dit met 2 el olijfolie, wat zeezout en flink wat versgemalen zwarte peper.
Snijd de basilicum grof en voeg vlak voor serveren toe aan de dressing. -
Meng de pasta met de geroosterde asperges, olijven en citroen-basilicumolie.
Voeg eventueel wat pastakookvocht toe voor extra smeuïgheid. -
Serveer direct, bestrooid met Parmezaanse kaas en eventueel pijnboompitten voor extra bite.
Tip: Heerlijk met een simpele rucola-tomatensalade met balsamicodressing.
0 Reacties