Moderne Italiaanse Penne met Geroosterde Asperges & Citroen-Basilicumolie

Italiaans, voor 4 personen en binnen 25 minuten op tafel.

Koken 9 mei 2025 0

Voor 4 personen – klaar in 25 minuten

Ingrediënten:

  • 500 g witte asperges

  • 300 g volkoren penne of rigatoni

  • 1 biologische citroen (rasp & sap)

  • 1 bosje verse basilicum (ca. 15 g)

  • 120 g gemengde Mediterraanse olijven zonder pit (bijv. Taggia, Kalamata)

  • 60 g Parmigiano Reggiano, geschaafd

  • 3 el extra vierge olijfolie

  • 2 el geroosterde pijnboompitten (optioneel, voor crunch)

  • Versgemalen peper & zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C (hetelucht).
    Schil de asperges en verwijder de houtige onderkant. Snijd ze schuin in stukjes van ca. 3 cm.
    Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 1 el olijfolie, zout en peper.
    Rooster 10-12 minuten tot ze goudbruin en net gaar zijn.

  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen beetgaar.
    Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.

  3. Maak de dressing:
    Rasp de citroen en pers het sap uit.
    Meng dit met 2 el olijfolie, wat zeezout en flink wat versgemalen zwarte peper.
    Snijd de basilicum grof en voeg vlak voor serveren toe aan de dressing.

  4. Meng de pasta met de geroosterde asperges, olijven en citroen-basilicumolie.
    Voeg eventueel wat pastakookvocht toe voor extra smeuïgheid.

  5. Serveer direct, bestrooid met Parmezaanse kaas en eventueel pijnboompitten voor extra bite.

Tip: Heerlijk met een simpele rucola-tomatensalade met balsamicodressing.

Plaats een reactie

0 Reacties