Het voorjaar komt eraan

Hang nu nestkasten op!

Tuin & Erf 7 februari 2019 0

Vogels vinden steeds moeilijker een goede broedplaats, omdat natuurlijke leefgebieden en nestplaatsen meer en meer verloren gaan. U helpt vogels enorm door een nestkast in uw tuin op te hangen. Bovendien geniet u dan dadelijk van de vogels die hun jongen komen voeden. Een prachtig schouwspel van Moeder Natuur.

Merkt u het al? De natuur ontwaakt langzaam uit haar winterslaap om spoedig de lente te verwelkomen. De dagen worden langer, de temperaturen klimmen gestaag en de vogels maken zich op voor het broedseizoen. Ze zingen hun mooiste lied, met als doel een partner te vinden om een liefdesnestje mee te bouwen. Daarnaast verdedigen ze op deze wijze hun broedterritorium.

Geef vogels een (t)huis
Een nestkast in uw tuin geeft veel kijkplezier! U maakt het leven van uw (jonge) tuinvogels van dichtbij mee. Want helaas verdwijnen natuurlijke nestplaatsen langzaam. Akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen gedicht en kapotte dakpannen vervangen. Ook oude boomholtes worden zeldzamer. Kortom, het vinden van goede huisvestiging is steeds moeilijker voor de vogels. Een nestkast geeft jonge vogels een grotere overlevingskans. De vogels zijn u dankbaar voor een plekje om te nestelen of slapen.

De juiste nestkast voor de juiste vogel
Hang niet zomaar een nestkast op in uw tuin. Iedere vogel stelt andere eisen: vooral de invliegopening bepaalt welke vogelsoort in uw nestkast gaat broeden. Hou daarom in de gaten welke vogels regelmatig uw tuin bezoeken. Een kleine invliegopening is bijvoorbeeld het meest geschikt voor mussen en mezen. Terwijl roodborsten, winterkoninkjes en merels juist op zoek zijn naar een halfopen invliegopening. Ook voor spreeuwen, zwaluwen en steenuilen zijn er speciale nestkasten verkrijgbaar. Bent u (nog) geen echte vogelkenner en weet u niet zo goed waar te beginnen? Start dan eens met twee of drie kastjes met een invliegopening van 32 mm en een of twee halfopen nestkasten.

Tips
Bij het ophangen van een nestkast is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. We geven een aantal tips! Vogels nestelen graag op een rustige plaats, minimaal 1,5 tot 2 meter boven de grond. Plaats de invliegopening in noordoostelijke of oostelijke richting, zodat de nestkast niet in de volle zon hangt en beschut is tegen wind of regen. Daarnaast is het belangrijk om de nestkast goed beschermd op te hangen, maar wel met een vrije aanvliegroute. Zo hebben ze goed zicht op hun omgeving en zijn ze veilig voor roofdieren.

Hang nu nestkasten op
Wilt u dit voorjaar nog genieten van jonge, fluitende vogels in uw tuin? Hang voor eind maart een nestkast op en de kans is groot dat u deze lente bewoners heeft.
Vogels, vooral mezen e.d., kunnen een wezenlijke bijdrage leveren bij het bestrijden van allerlei ongedierte in de tuin. Daarom is het ophangen van nestkastjes voor deze vogels aan te raden.

Op de eerste plaats moet de kast gemakkelijk gereinigd kunnen worden. Controle moet via een scharnierend deksel eenvoudig zijn.
Het bodemoppervlak moet 12 x 9 cm zijn om de vogels voldoende ruimte te geven en het vlieggat dient zich minstens 22 cm boven de kastbodem te bevinden. Het beste materiaal voor de nestkast is hout van minimaal 15 mm dikte. Kunststof kasten worden afgeraden. Natuurlijk dient een goede nestkast waterdicht te zijn.
Zorg er bij het ophangen voor, dat dit stevig gebeurd. Zoek hiervoor naar een beschaduwde plaats. Even zon kan zeker geen kwaad, maar langdurige beschijning door de zon is slecht.
Let er ook nog even op, dat de kast niet in de waterstroom van de boom komt te hangen.
Ten slotte wijzen we er op, dat de minimale ophanghoogte vanaf de grond 1,50 meter moet zijn.

Bron: www.vivara.nl

Plaats een reactie

0 Reacties