10x duurzaam in eigen huis en tuin

10x duurzaam in eigen huis en tuin

Tien groene en budgetvriendelijke ideeën

Wonen 2 september 2021 1

Vaak denken we bij duurzaam wonen aan dure ingrepen als een warmtepomp, zonnecollectoren en HR+++ glas. Maar elke groene stap telt, hoe klein ook. Tien budgetvriendelijke ideeën die je huis of tuin een stukje groener kleuren.

1. Groen schoonmaken
Maak groene aanslag op je terras gewoon schoon met een beetje heet water en een borstel; huismiddeltjes als groene zeep en schoonmaakazijn kunnen nadelige milieueffecten hebben. Gebruik ook in huis geen chemische schoonmaakmiddelen. Een groener alternatief is baking soda. Hiermee kun je ook je toilet, badkamer en vloer reinigen.

2. Spaardouche
Vervang je oude douchekop door een spaardouchekop die maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat.

3. Tuinwater
Jaarlijks geven we onze tuinplanten gemiddeld maar liefst 1.100 liter drinkwater. Hier kun je op besparen door de bodem rond de planten te bedekken met organisch materiaal. Zo verdampt er minder vocht en is de waterbehoefte kleiner. Koppel daarnaast de regenpijp af van het riool zodat het regenwater je tuin (of hemelwateropvang) in kan lopen.

4. Gas terug
Vervang je oude thermostaat door een modulerende thermostaat. Deze stuurt de cv-ketel heel precies aan, zodat hij niet elke keer vol gas hoeft te geven wanneer je het graag een graadje warmer hebt in huis. Dat scheelt energie(kosten)! Hiervoor heb je wel een geschikte, modulerende cv-ketel nodig.

5. Eco-knop
Vroeger gingen alle lakens en handdoeken in de kookwas. Nu weten we dat een wasje net zo schoon wordt op lage temperaturen. Dat scheelt veel energie! De nieuwste wasmachines hebben een eco-knop die vanzelf op lagere temperatuur wast. Het programma doet er langer over, maar verbruikt wel minder stroom. Datzelfde geldt voor de vaatwasser. Sla de wasdroger ook eens een dagje over en hang de was bij mooi weer lekker buiten.

6. Recycling en upcycling
Meubels en woonaccessoires worden steeds vaker op duurzame wijze geproduceerd. Zo kun je al kiezen voor een bank van plantaardig ‘leer’, worden kussenhoezen gemaakt van gerecycled linnen en lampen van de plasticsoep uit de oceaan. Kies voor groen als je gaat voor een nieuw interieur, maar blijf zelf ook creatief. Tweedehands meubels zijn altijd nog duurzamer dan nieuw geproduceerd. Met een lik verf en nieuwe deurknopjes ‘upcycle’ je een oud ladenkastje tot een eyecatcher.

7. Luchtzuiveraars
Wist je dat veel groene kamerplanten goede luchtzuiveraars zijn? Ze filteren je woonkamer van stoffen als ammoniak, methanal en benzeen. Die komen ongemerkt vrij uit lak en verf van meubels, synthetische stoffen en schoonmaakmiddelen. Goede luchtzuiveraars zijn onder meer Ficus benjamini, Sansevieria en kamervarens.

8. Zet 'm op 60
De meeste cv-ketels staan standaard op 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Dat scheelt veel gas en dus CO2. Kijk ook op www.zetmop60.nl

9. Stop sluimerverbruik
Hoeveel stekkers tel je in huis, die dag en nacht in het stopcontact steken? Ongemerkt verlies je zo heel wat energie. Sluimerverbruik wordt dit genoemd. Door je apparaten aan te sluiten op een doorvoerstekker met een aan/uitknop kun je tijdelijk de stroomtoevoer onderbreken.

10. Groene subsidies
Check online de energiesubsidiewijzer en ontdek of je recht hebt op subsidie voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen als een ‘groendak’.

Plaats een reactie

1 Reactie

  • An Worm

    3 September 2021 13:20:14

    En dan heb ik een spaarkop op de douche en douche ik 2 graden minder.
    Dan plaatst de energie maatschappij een ander kastje, dan wordt mijn water koud tijdens het douchen omdat ik te weinig water vraag. Dubbel, dubbel, dubbel.