WINNEN - Naturalis Historia of Het vernuft van planten
van autuer Marcel de Cleene
Actief van 19 augustus t/m 31 augustus 2021 11U kunt nu maar liefst één van de twee boeken van Marcel de Cleene winnen. Stuur een mail naar winactie@naober.nl met uw voorkeur 'De Naturalis Historia' OF 'Het vernuft van planten' en wie weet?!
De winnaars krijgen persoonlijk bericht.
De Naturalis Historia
Magistraal referentiewerk voor 150 inheemse planten met prachtige illustraties. Van de Oudheid tot vandaag verzamelden botanici hun kennis over kruidachtige planten in kruidenboeken. Kennis die vaak op ervaring, op proberen en mislukken gestoeld was en werd doorgegeven van generatie op generatie. De titel van dit boek, De historia naturalis, is een variant op de titel van het roemrijke werk van Plinius de Oudere. Deze Romeinse geleerde leert ons veel over wat men in de Antieke Oudheid wist over de werking van kruiden. Maar ook in de Lage Landen verzamelde men kruidenkennis: de Herbarijs (1351) en Den Herbarius in Dyetische (ca. 1500) vertellen in Oud-Nederlands over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was. Rembert Dodoens, Matthias L’ Obel en Abraham Munting kunnen niet ontbreken evenals de Flora Batava (1800-1934). Dit magistrale referentiewerk laat 150 inheemse planten de revue passeren. Voor elk van deze planten krijg je een overzicht van wie wat wanneer wist (of niet wist) en waarvoor de plant door de eeuwen werd aangewend: om kwalen te genezen, om stoffen te verven, om ongedierte te bestrijden, om leer te looien, om voedsel te bewaren… Elke plant krijgt een prachtige illustratie waarbij men alle plantenbestanddelen en stadia van de plant kan bestuderen. Em. prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de UGent. Naast 150 wetenschappelijke publicaties heeft hij ook boeken geschreven over de relatie natuur/cultuur.
Het vernuft van planten
Plantenfysioloog Marcel De Cleene kijkt met verwondering naar planten. Schijnbaar gewone plantenfenomenen getuigen immers van een complexiteit die niet altijd vanuit de evolutietheorie te verklaren is. Voorbeelden zijn legio: zaden verspreiden zich ingenieus over een langere afstand om concurrentie te slim af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om het licht maximaal door te laten; vleesetende planten gebruiken onvoorstelbare technieken om aan extra voedsel te geraken … In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt Marcel De Cleene in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na bladzijde neemt hij ons mee op zijn wandeling door het vernuft van Moeder Natuur.
De auteur
Marcel De Cleene (Gent, 24 mei 1946) is een Belgisch hoogleraar emeritus verbonden aan de Universiteit Gent. Hij was de eerste universitaire wetenschapsvoorlichter in België.[1] De Cleene is geboren in Gent, in een middenstandsgezin. Hij volgde het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht en studeerde vervolgens aan de Rijksuniversiteit te Gent, waar hij koos voor de biologie (richting plantkundige wetenschappen). Hij bleef er heel zijn carrière verbonden als onderzoeker en docent. Zo was hij over een periode van tweeëntwintig jaar coördinator van drie projecten met het International Rice Research Institute (IRRI) in de Filipijnen over bacteriële rijstziekten. Gedurende drieënhalf jaar was hij coördinator van een project van de Europese Unie over de biologische afbraak van historische monumenten en gebouwen. Ondertussen hechtte De Cleene veel belang aan wetenschapspopularisatie, met onder andere het schrijven van populariserende boeken en artikels, of het medewerken aan radio- en tv-programma’s over allerlei biologische onderwerpen, vooral over het doorzinderen van oude cultusplanten in de hedendaagse volkscultuur en over het potentieel gevaar van planten voor mens en dier.
Bron: Wikipedia. Beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen."
11 Reacties
Wil de Graaf
Het limit me geweldig!
MKemna
Zou met elk vd twee blij zijn.
C. van Meerveld
Alleen de voorzijde van Naturalis Historia al doet hopen het boek te winnen.
H.Lukens
Onze schoondochter en haar oudste dochter ( 10 jaar)zijn helemaal wild van de fauna- en flora wereld. Het boek “ vernuft van planten” zouden ze geweldig vinden.
Ilse Overweg
Ik zou het fantastisch vinden om het vernuft van planten te winnen.
A de Boer
Twee interessante boeken, het is daarom moeilijk kiezen. Maar ja... dan kies ik Het vernuft van planten. Als ik mocht winnen, dan hoop ik er veel van te leren.
HJ Hassing
'De Naturalis Historia' Wat een geweldig boek, zou het graag winnen.
A Hettinga
'De Naturalis Historia'
G.T.Broek van Rijssen
Wat zou ik gelukkig en blij zijn om het boek Het vernuft van planten te mogen winnen
Daar zou ik heel erg van kunnen genieten om dit boek te lezen en bekijken temeer omdat ik bed gebonden ben al jaren Zou dit een zeer welkome afleiding zijn Een super mooie en zeer interessante winactie van Naober In stille hoop en afwachting of het geluk een keer met mij is Ga zo door Naober met uw op vele fronten erg mooie en zeer aantrekkelijke en ook bijzondere en leuke artikelen en verhalen met groet N.N.
Willem de Wal
Wat leuk deze plantenboeken, zit zelfs regelmatig op de racefiets en sinds ik enkele jaren geleden een fietsvakantie deed in Zwitserland en daar een tuinman met veel kennis en interesse voor planten ontmoette, ben ik daar enigzins mee besmet, tijdens deze tocht hebben we onderweg bij tuinencentra wat zaden van inheemse planten gekocht en thuis ingezaaid. Sindsdien heb ik er een nieuwe hobby bij. Is moeilijk een voorkeur aan te geven voor één van de twee boeken, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het boek: De Historia Naturalis. Erg leuke winactie dit keer.
Jacqueline Merks
Het vernuft van planten lijkt mij een prachtig boek maar de Naturalis Historia ook, prachtige boeken.