Jonge vogels in de tuin
Redden of met rust laten?
Natuurnieuws 17 juni 2022 0In deze periode is het oppassen met jonge vogeltjes. Veel mensen denken dat er iets mis is als ze zo'n klein donzig hoopje in de tuin vinden. Uit het nest gevallen? Want vliegen doet hij vaak nog niet.
Maar wees gerust. Het is normaal dat jonge vogels hun nest verlaten als ze nog niet kunnen vliegen. Vaak passen ze gewoon niet meer in hun nestjes of in het vogelhuisje. Ze leven dan een paar dagen op de grond of in een boom, tot ze kunnen vliegen. De ouders zijn meestal gewoon in de buurt om de jonkies te voeren en om ze te leren zelfstandig te worden.
Laat het vogeltje dus gewoon met rust. Doe de kat een belletje om de nek zodat hij lawaai maakt als hij komt aansluipen, of nog beter... hou hem liever een paar dagen binnen of (aangelijnd) in eigen tuin.
Ook jouw aanwezigheid bezorgt het jong en de ouders stress. Dus houd afstand.
Denk je dat er toch iets mis is of heb je de ouders als uren niet meer in de buurt gezien? De Vogelbescherming geeft antwoord op een paar belangrijke vragen.
Mag ik een gevonden vogeltje terugzetten op het nest?
Als het jong klein en kaal is of alleen wat donsveertjes heeft, hoort hij echt nog op het nest. Zie je het nest en komen de ouders er nog bij? Zet het jong dan voorzichtig maar snel terug. Maar, alleen als je zeker weet dat je het juiste nest te pakken hebt én als het jong er sterk en gezond uit ziet. Een mensenluchtje maakt niet uit, in de meeste gevallen zorgen de ouders gewoon verder. Maar soms duwen ze zelf het vogeltje uit het nest. Klinkt hard, maar dat is de natuur. Vaak is er dan iets mis met het kuiken. Door het kuiken uit het nest te duwenkrijgen de gezonde kuikens meer ruimte en voedsel.
En, is het jong al goed voorzien van donsveertjes. Met rust laten!!
Vind je een vogeltje op een gevaarlijke plek, bij een drukke weg of met roofdieren in de buurt?
Als het vogeltje al goed in de veren zit, mag je het verplaatsen naar een veiliger plek. Pas op, doe dit wel dicht in de buurt van de gevonden plek. Bijvoorbeeld iets hoger op een tak of verder in de berm. Het kuiken moet op gehoorafstand blijven, anders kunnen de oudervogels het niet terug vinden.
Wat als een (jonge) vogel gewond is?
Als je een zieke, gewonde vogel ziet, bijvoorbeeld met een slepend pootje, bloed of een hangende vleugel. Dan kun je de Dierenambulance (Dierenbescherming) bellen via het landelijke meldingsnummer: 144 of Dierenambulance (Dierenlot). Ook als je een kuiken vindt die helemaal slap is of nog kaal met de ogen dicht waarbij ouders of nest in geen velden of wegen te bekennen zijn bel je de Dierenambulance of de lokale Vogelopvang. Zij kunnen ook adviseren als je twijfelt of jouw hulp gewenst is.
Ga overigens niet zelf aan de slag om thuis vogel op te vangen! Naast dat dit strafbaar is, is ht ook zeker niet in het belang van de vogel zelf. Kuikens moeten de kunst van het overleven afkijken van de ouders om zich later te redden in de wereld. En als ze gewond of ziek zijn, hebben ze specialistische zorg nodig.
En bedenk ook dat een tamme vogel later in de problemen kan komen. Bijvoorbeeld omdat hij om voedsel bedelt, of zomaar op schouders gaat zitten van mensen die daar die niet van gediend zijn.
Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen bij de gier-, boeren- en huiszwaluwen. Deze kuikens kunnen namelijk direct vliegen. Dus als je die hulpeloos op de grond aantreft, dan is er ongetwijfeld iets mis. Bel dan gerust de Dierenambulance via 144.
Een uitzondering geldt ook voor uilskuikens. Die klauteren al vroeg in en rond hun nestboom terwijl ze dan nog amper goed genoeg lijken om het nest te verlaten. Dus als je een jonge uil ziet, laat hem dan maar lekker waar hij is. Dat is bovendien sowieso een veiliger keuze voor jezelf, want beschermende uilenouders kunnen venijnig aanvallen.
Bron: www.vogelbescherming.nl
0 Reacties