Vele tienduizenden watervogels, zoals ganzen, reigers, roofvogels, meeuwen en eenden blijven de gehele winterperiode in ons land. De winters zijn hier minder koud en er is genoeg voedsel te vinden voor deze ‘wintergasten’.
Wie hoopt op een winter met sneeuw en ijs, wordt door de huidige Nederlandse winters teleurgesteld. Het weer is overwegend bewolkt of regenachtig en temperaturen en voorkomen steeds vaker voor en zorgen voor problemen.
De zeearend is één van Europa's grootste roofvogels. In 2006 werd de zeearend weer gespot in ons kikkerlandje. In vijf jaar tijd is het aantal zeearenden verdubbeld en inmiddels broeden er dertig paar zeearenden in Nederland.
"Het mysterie van het licht dat altijd anders is. De stilte en het gevoel dat ik weg ben van het dagelijkse leven en verbondenheid voel met de natuur! Ik kan genieten van het eerste licht dat het landschap schildert!"
IJsvogels hebben het zwaar tijdens strenge winters. Vissen zijn niet meer te bereiken onder een dikke laag ijs; veel ijsvogels overleven strenge winters dan ook niet.
Op 7, 8 en 9 december vormt Nunspeet e.o. een groot oogstgebied. Meer Bomen Nu verzamelt jonge bomen en struiken (zaailingen) om ze te verplanten van kansarme naar kansrijke plekken bij boeren, burgers, en nieuwe voedselbossen.
Wist je dat vleermuizen heel nuttig zijn voor tuin en landschap? Natuurjournalist Kirsten Dorrestijn ging mee met het ophangen van vleermuizenkasten en liet zich helemaal bijpraten door een vleermuisdeskundige.
Wie door Coevorden wandelt, waant zich al snel in een andere tijd. De Ganzenstad heeft namelijk een roemruchte historie. Overal zijn herinneringen aan het verleden te vinden. Lees het in de nieuwe Naober!
Veel vogels vertrekken weer richting Afrika. Sommige doen dat in één ruk, maar de meeste bouwen een aantal tussenstops in, zoals de draaihals. Deze bijzondere spechtensoort komt in ons land als broedvogel niet veel voor.