Genieten van de kieviten bij Delden. "Wel 120 zitten er! Zoveel heb ik er nog nooit gezien", zegt weidevogelkenner Willy Olde Meule van de stichting Weidevogels Hof van Twente.
Het is november. De dagen worden snel korter. De herfst is de aanloop naar de winter maar voor bosuilen is deze periode juist het moment om zich op te maken voor het nieuwe broedseizoen.
Landschapsbeheerders houden vrijdag 4 en zaterdag 5 november de Nationale Natuurwerkdagen. Ruim 500 klussen liggen op de plank, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen en bomen planten, hulp die hard nodig is.
Jagers en boeren van Radewijk proberen samen met het Waterschap Vechtstromen weide- en akkervogels te redden. Het gaat bijna overal in Nederland slecht met de wulp, kievit, tureluur en vooral met onze nationale vogel de grutto.
Onder leiding van een deskundige gids maken belangstellenden 29 oktober een schitterende paddenstoelenexcursie in natuurgebied de Borkeld (Markelo).
Ze geven je het gevoel dat het voorjaar eraan komt: narcissen, krokussen en blauwe druifjes. Uit onderzoek bleek dat veel bloembollen vol gifresten zitten. Ontzettend slecht voor insecten. Kies daarom voor bollen met een keurmerk.
Ria Groot Zevert uit Groenlo doet in haar vrije tijd niets liever dan fotograferen. Bij voorkeur in de natuur. “Alles wat mijn blik vertraagt, verdient het om vast te leggen. Dat is mijn motto in de natuurfotografie.
‘Bollen in de border’, er is zóveel meer. Zo vroeg mogelijk kleur in de tuin en dat tot laat in het seizoen. Kortom: de tuin zo lang als mogelijk aantrekkelijk houden, dat is voor veel tuiniers een sport.
Na een lange, zwoele zomeravond is het hoge ratelende geluid van de grote groene sabelsprinkhaan tot diep in de nacht te horen. Inclusief zijn voelsprieten meet dit opvallende insect zo'n acht centimeter.