Het Springendal, Twente op z’n mooist
Een van de stilste en donkerste plekken van Overijssel.
Pracht van de Streek 10 oktober 2018 0Kraakhelder water dat spontaan uit de bodem opborrelt. Klaterende beekjes. Heuveltje op, heuveltje af. Bos en hei. Het Springendal tussen Vasse en Ootmarsum is een natuurgebied om lief te hebben. Met oeroude grafheuvels, een oude wasserij, de donkerste plek van Overijssel en twee oude watermolens dichtbij. Twente op zijn mooist. Natuurmens Roel Korbee kan er niet genoeg van krijgen.
Wie met Roel Korbee het Springendal in kan gaan, heeft geluk. Hij weet werkelijk alles van dit unieke natuurgebied op de grens van Twente en Duitsland. 38 jaar heeft hij er als boswachter van Staatsbosbeheer rondgezworven. Nu is hij buiten dienst (Jeroen Buunen is hem opgevolgd), maar hij woont nog steeds midden in het Springendal, in een typisch Twentse boerderij, verscholen onder de bomen aan de Blauwe Weg. Hotsebotsen over het zandpad ernaartoe is een belevenis, maar het is niks vergeleken met een wandeling door het dal. Ilone Oude Lenferink uit Tubbergen is mee. Samen met haar organiseert de boswachter bijzondere tochten: avondwandelingen en overnachtingen in een slaapzak in het bos. (Zie ook de lezersaanbieding op pagina …) Voor Roel Korbee is dat niks bijzonders. Hij slaapt het liefst buiten, één met de natuur. “Veel gezonder. De lucht is zuiver en je beleeft de natuur intens.”
Kronkelige paden Prachtig wat dit 335 ha grote gebied allemaal te bieden heeft. Wat een afwisseling!
Gletsjers uit de ijstijd Het woord ‘dal’ klinkt als laag, maar echt laag is het niet. Het gebied bevindt zich nog altijd op een hoogte van 35 tot 73 meter.
Als wandelaar heb je steeds het idee dat je alleen in het Springendal bent
Eerst hei, daarna landgoed De bomen zijn nog niet zo heel oud. Hooguit een jaar of negentig.
Bronvijvers glad als een spiegel De klei- en leemlagen uit de ijstijd zorgen voor het unieke van het gebied, de bronnen en beken.
Water duwt alles aan de kant Vanuit de bronnen stroomt het water via beekjes en tenslotte de Springendalse beek naar het riviertje de Dinkel. Het is imposant.
De beek is imposant. Alsof iemand met een grote vinger een diepe geul door het bos heeft gekrabd
Beekprik leeft van de liefde Het water is altijd koel. ’s Zomers ongeveer 12 tot 14 graden Celsius, ’s winters ongeveer 6 graden.
Schoon water voor de wasserij “Je kunt het water drinken, maar pas op”, waarschuwt Roel Korbee. “Niet overal is het vertrouwd.
Kijk hier, klokjesgentiaan Op de achtergrond maakt een vogel een apart geluid. Roel Korbee staat stil. “Luister, de grote bonte specht.”
Nergens zo donker als hier Vanaf een hoogte kijkt de in 2001 overleden bioloog Victor Westhoff toe. In brons gegoten.
Grafheuvels Het Springendal is een gebied met historie. Hier zijn tal van vondsten gedaan van de eerste mensen die op Oost- Nederlands grondgebied verbleven.
De eerste wolf Drenthe en Groningen raakten dit voorjaar in rep en roer door de komst van een wolf. De eerste sinds bijna 120 jaar in Nederland. Maar was het echt de eerste?
Graancirkels van Jannink Textielfabrikant Gerhard Jannink – de man die het Springendal heeft ingericht zoals het nu is – was een vooruitstrevend man. Met het stromende water uit de beek probeerde hij in de jaren twintig met behulp van een watermolen stroom op te wekken. Toen werd het geen succes.
LEES MEER IN NAOBER MAGAZINE 5 - HERFSTEDITIE
Van alles te beleven in het Springendal
Er is veel te zien en te beleven in het Springendal tussen Vasse en Ootmarsum. Het is een stiltegebied dat niet toegankelijk is voor auto’s en motoren. Die kunnen parkeren op een van de drie parkeerplaatsen aan de kant van Vasse (Bouwmansweg en bij de brandtoren) en van Oud-Ootmarsum (Blauwe Weg). Daarna is het wandelen of fietsen geblazen.
* Ga met voormalig boswachter Roel Korbee en Ilone Lenferink op nachtelijk avontuur in de omgeving van het Springendal. Dat is heel speciaal. Geniet van de rust en de duisternis in dit prachtige gebied. Bekijk de lezersaanbieding op pagina …
* Staatsbosbeheer heeft vier wandelroutes uitgestippeld: de Bronnenroute van 5 km, de Heideroute van 3,5 km, de Esroute van 3,7 km en de Bos- en Veldroute van 4,9 km. In de routes zijn bruggetjes en houten verhoogde paden opgenomen om ervoor te zorgen dat de voeten van de wandelaars droog blijven.
* Overnachten kan ook. In de uit 1771 daterende boerderij Erve Meerbekke. Een schitterende Twentse boerderij, waarin nog veel oude kenmerken te vinden zijn. Vlakbij staat een schuur die oud oogt, maar recent is gebouwd. Wel met oude materialen en in de bouwstijl van toen, met muren van vlechtwerk en leem. www.staatsbosbeheer.nl
* Wie dan toch in het gebied is, pakt bij Vasse meteen de Mosbeek mee, die aan de andere kant van de stuwwal het water naar de Regge afvoert. Ook in dit natuurgebied van Landschap Overijssel zijn prachtige herfstwandelingen te maken. www.landschapoverijssel.nl
In de Mosbeek zijn twee watermolens te zien. Oorspronkelijk zijn het papiermakerijen, maar als zodanig doen ze geen dienst meer. Het waterrad draait nog wel. In de Molen van Frans is in de herfst en winter op zondag een expositie te zien over de molen en de Mosbeek. De Molen van Bels huisvest een restaurant en theeschenkerij. www.watermolenbels.nl; www.landschapoverijssel/de-molen-van-frans.
* Nacht van de nacht. Het Springendal is de meest donkere plek van Overijssel. Hier dringt nauwelijks licht uit de omgeving door. Zaterdagavond 24 oktober 2015 organiseert Staatsbosbeheer een avondwandeling die om 20.00 uur begint bij hoeve Springendal. Met een gids gaat het de duisternis in. www.vvvootmarsum.nl
* Hoeve Springendal bij het Springendal is een vakantiepark met camping, appartementen en vakantiehuizen. Het ligt aan de Hooidijk in Hezingen. www.hoevespringendal.nl
* Even relaxen kan prima in Boerderij Spa in Nutter, winnaar van de plattelandsprijs 2009. Dit is een kleinschalig wellnesscentrum met onder meer een hooioven met alpenhooi en stoom, een ecologische zwemvijver en een schommelende dondolo. www.boerderijspa.nl
0 Reacties