Vollenhove

Pracht van de Streek 19 april 2019 0

Vollenhove is een buitenbeentje. Als bestuurscentrum eeuwenlang net zo belangrijk als Den Haag. Snuif er nog de grandeur van de huizen en historie op. Hier in de kop van Overijssel, werden opdringerige Friese Stellingwervers tegengehouden.

Wat een gletsjer in de ijstijd niet allemaal teweeg kan brengen. De ijsmassa schoof een enorme bult klei van drie bij zes kilometer voor zich uit, waaruit Vollenhove is ontstaan. Liever gezegd: eerst ontstonden de huidige buurtschappen Barsbeek, Leeuwte en Wendel en daarna pas Fulnaho, later omgedoopt in Vollenhove. In de buurtschappen aan de rand van de vijftien meter hoge kleileembult vestigden zich eerst boeren uit Twente, Salland, de Achterhoek en van de Veluwe. Het was rond 900 een uiterst droge tijd. De boeren op het zand zagen hun oogsten mislukken. Ze zochten een beter heenkomen aan de rand van de met bos bedekte kleibult. Rondom lagen tientallen kilometers moeras en gras, waar ze in de zomer hun vee konden laten grazen en waar ook wel wat gewassen te verbouwen waren. Later – in de 14de eeuw – werd een deel van het land ingepolderd tot de Barsbeker polder.

Vrije Friezen
Vollenhove kwam pas in beeld, toen de bisschop van Utrecht zijn oog op die plek liet vallen. Hij was in de tiende eeuw door de Duitse keizer als landsheer aangesteld om diens bezittingen in het noorden en het oosten van het land te beschermen. Vooral tegen die vermaledijde vrije Friezen die het voorzien hadden op de gronden in wat nu Groningen, Drenthe en Overijssel is. Het Oversticht heette dit gebied, afgeleid van de naam Sticht, de voorloper van Utrecht.

Wandelen
Vollenhove en het omliggende hoge land lenen zich bij uitstek voor een wandeling of een fietstocht. Het Stadsmuseum stippelde een fraaie wandelroute uit van bijna 14 km (3,5 uur wandelen) door het stadje en de omliggende buurtschappen.

Download de route via onderstaande knop.

Meer over deze streek leest u in Naober lente 2019

Plaats een reactie

0 Reacties