Weerpraat
Columns 11 juni 2014 0Ik gaf Boer voor zijn verjaardag een nieuw weerstation. Mijn theorie is dat hij het oude kapot heeft gekeken. Dolblij installeerde hij het apparaat op het erf en nu leest hij weer hele dagen op een schermpje af hoe het met de luchtdruk is gesteld. Hij geeft 25 keer per dag details door: “De wind draait nu naar het zuidwesten.”
Boer is zelf overigens het beste weerstation. Als hij zegt: “Ik heb ’t in de knäöke”, komt er een weeromslag. Hij gaat op bed liggen met pijn in al zijn botten. Het gaat regenen of onweren en daarna is het over.
Vanaf februari stijgt Boers weersobsessie naar ongekende hoogten. Het eerste wat hij me vraagt, als ik het erf op kom scheuren is: “Heb je nog regen gehad onderweg?” Waarschijnlijk wil hij zeggen: “Liefje, wat ben ik blij dat je er weer bent.” Als ik in Amsterdam ben en hij belt me, is zijn eerste vraag: “Zijn de boeren bij jullie aan het ploegen of is de grond te nat?” Toen Boers vader nog leefde, voerden ze samen lange gesprekken over het weer: “Weet je nog, augustus 1975, toen het aan de droge kant was en het begon te onweren en regenen?” “Ja natuurlijk, het was op een zaterdag. Er viel in één keer 20 millimeter en dat redde die zomer.”
Boer houdt zich op dit moment bezig met ‘pluimverwachtingen’. De weerpluim geeft een verwachting van het weer in Nederland voor de komende dagen. Hij is op zoek is naar drie droge dagen om gras te maaien, te schudden en in te kuilen. Van een slechte graskuil heeft hij de hele winter last. Een paar jaar geleden maakte hij op grond van computermodellen een keuze om te gaan maaien. Op dag drie trok er een stortbui over de boerderij. Het gras lag er sneu bij. Boer strooide er een magnesiumpoedertje over om het te conserveren. Dat hadden de koeien door in de winter, want sommigen weigerden het stinkende gras te eten. Koe nummer negen keek me aan met een blik van ‘Dat eet je toch zelf ook niet?’ en spuugde het gras uitdagend op de grond. Ze had gelijk, het rook naar rotte muizen. Als wraak gaven ze minder melk.
Om dit te voorkomen tuurt Boer naar grafieken van Europese en Amerikaanse weerdiensten.Via 50 computermodellen worden temperatuur, neerslag en windsnelheid berekend. Om de twaalf uur komen er nieuwe berekeningen. In de tussentijd luistert hij naar het weerpraatje van de plaatselijke weerman en bestudeert hij andere weersites.
Als we maar geen droge zomer krijgen, zoals in 2010. Toen regende het nauwelijks. Het gras kraakte als de koeien er op liepen. Boers geestelijke barometer zakte tot een historisch dieptepunt. Er viel geen land met hem te bezeilen. Ik ging in Neede op bezoek bij een vriendin op een camping, toen de hemel openbrak. In de stromende regen maakte ik een vreugdebommetje in het zwembad en riep: “Boertje, deze is voor jou!’’ Dolblij reed ik naar de boerderij. Op twee kilometer van huis waren de plassen weg; het was nog steeds kurkdroog. Ik trof Boer thuis met de ramen en deuren gesloten. “Dronten kreeg 20,3 millimeter, Epe 16,4, Neede 13,2 en hier viel geen druppel.’’ Ik kon alleen maar hopen dat Boer snel pijn in de knäöke zou krijgen.
0 Reacties